Habituering - en självklar del i träningen

22.05.2024

Det är lätt att stirra sig blind på träningsmetoder och vi vill gärna känna att vi faktiskt tränar med våra hundar när vi ska lära/vänja dem vid något (jag är själv lite så). Ibland kan det faktiskt skapa motsatt effekt mot vad vi vill.

Så vad är habituering?

Tänk dig att du åkt iväg på semester och första natten du ska sova kommer du förmodligen lägga märke till en massa nya saker som du inte hör hemma. Det kanske är ett fläktsystem som brummar, ett element som låter eller något i miljön utanför. Framförallt första natten kommer du förmodligen sova lite oroligt för att du ligger och lyssnar på de här nya ljuden. 

Efter några dagar kommer dock inte de här ljuden störa dig längre för din kropp vet att det inte är något farligt som kommer hända. Du har vant dig och det är precis vad habituering är – en form av inlärning där individen vänjer sig vid nya stimuli och därför slutar reagera på dem. Ett stimuli kan vara en doft, något man ser, hör eller känner. 

Men det kan också gå åt andra hållet. Säg att du sitter på en restaurang där en påverkad person börjar agera aggressivt mot gästerna. Din kropp sätter igång alarmsystemen och förbered sig på att fly eller försvara sig. Om någon i det här läget stöter till dig eller ropar bakom dig kommer du med största sannolikhet hoppa till. Du börjar reagera även på andra stimuli än den påverkade personen.

Motsatsen till habituering är sensitisering och det innebär att vi blir känsligare för stimuli. På ett annat restaurangbesök utan påverkade hotfulla människor skulle du säkert inte ens bry dig särskilt mycket om någon råkade stöta till dig. Men eftersom din kropp är i full beredskap så är den inställd på att skydda sig mot alla typer av faror och inte bara mot den påverkade hotfulla människan. 

Habituering och sensitisering är inte bara något som sker med oss människor utan även med våra hundar. Vill vi att hunden ska kunna vara lugn i olika miljöer eller situationer behöver vi låta hunden vänja sig dvs habituera hunden i miljön/situationen och det innebär att vi bara är. Om hunden inte redan har problem med tex människor eller hundar så behöver vi inte koppla ihop dem med något gott eller roligt då finns risken att vi istället skapar ett intresse. 

Om hunden har problem så är jag av den åsikten att vi absolut kan jobba med godis eller leksak för att ändra beteendet men i kombination till det också jobba med habituering. Då måste hunden få vara på ett sådant avstånd till triggern att den får möjlighet att hantera sina känslor. Den kan absolut få titta på/mot triggern men inte gå upp i varv och tex börja skälla och slita i kopplet. Då är ni för nära och riskerar att hunden istället blir mer känslig och de oönskade beteendena/känslorna eventuellt ökar i styrka, eller att hunden börjar reagera på andra stimuli den inte reagerade på tidigare. 

Så ta med tänket om habituering i er träning oavsett om du har en valp eller en vuxen hund med lite issues. Ibland kan det som låter väldigt enkelt vara det mest effektiva.